Miopia este o deficienta a vederii manifestata prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la departare. Din pacate miopia este foarte raspandita, aceasta intalnindu-se atat la copii, cat si la adulti. Conform datelor Organizatiei Internationale ale Ocrotirii Sanatatii, 800 milioane de oameni de pe planeta noastra sunt afectati de miopie.
Diferenta dintre vederea normala si cea cu miopie
In caz de miopie razele de lumina se “strang” in focar inainte de retina si imaginea obtinuta este neclara, stearsa. Acest lucru poate avea loc din doua cauze:
- corneea si cristalinul refracta razele de lumina excesiv de puternic;
- ochiul, in procesul cresterii sale se alungeste excesiv, si retina se indeparteaza de la amplasarea normala a focarului. Lungimea normala a ochiului unui om matur este de 23-24 mm, iar la miopie aceasta ajunge la 30 mm si mai mult. Alungirea ochiului cu fiecare milimetru conduce la cresterea miopiei cu 3 dioptrii.
Simptomele miopiei
Ca regula, miopia apare deja in varsta copilariei si devine destul de vizibila in anii de scoala. Copii incep sa vada mai rau obiectele indepartate, cu greu disting literele si cifrele scrise pe tabla, se straduiesc sa se aseze mai aproape de televizor, in primele randuri in cinematografe. La incercarea de a privi obiectele indepartate oamenii miopi adesea mijesc ochii.
In afara de inrautatirea vazului in departare, la miopie este afectata de asemenea vederea in amurg: in timpul serii oamenilor miopi le este dificil sa se orienteze pe strada, sa conduca un automobil.
Pentru ameliorarea vederii oamenii miopi sunt nevoiti sa poarte lentile de contact sau ochelari cu dioptrii negative. Adesea la acestia apare necesitatea de a schimba des sticlele si lentilele in legatura cu inrautatirea vazului. Insa trebuie de stiut, ca ochelarii nu pot opri dezvoltarea miopiei, ei pot doar sa indrepte refractarea luminii. Daca vederea se inrautateste si suntem nevoiti sa schimbam ochelarii pe altii mai puternici, aceasta inseamna ca miopia progreseaza. Aceasta are loc din cauza intinderii permanent crescande a globului ocular.
Miopia progresiva nu este un defect inofensiv al vederii care poate fi inlaturat prin purtarea ochelarilor, ci o boala cu urmari grave.
Miopia progresiva afecteaza copiii, cel mai des la varsta de la 7 la 15 ani. Intinderea globului ocular conduce la aceea, ca vasele care se afla in interiorul ochiului se alungesc, se deregleaza alimentarea retinei, se diminueaza acuitatea vizuala. Retina, similar cu un voal fin intins, pe alocuri se “destrama”, in acesta apar gaurele si, ca urmare, poate interveni desprinderea. Aceasta este cea mai grava complicatie a miopiei, la aparitia careia vederea se diminueaza considerabil, pana la orbirea totala.
TINETI MINTE! Adresarea la momentul oportun la oftalmolog va va ajuta sa preintampinati complicatiile groaznice ale miopiei si sa va pastrati vederea!